Uzņēmējs: Svarīgi, lai naudas pietiktu gan nodokļiem, gan attīstībai.
“Kopā ar ieplānotām izmaiņām nodokļu sistēmā jābūt arī izmaiņas vispārējā valsts pārvaldē”, - uzskata galas pārstrādes uzņēmuma Forevers valdes priekšsēdētājs Andrejs Ždans.
„Nodokļu sistēma ir tikai daļa no vispārējās valsts pārvaldes sistēmas. Ja mēs mainām nodokļu sistēmu, tad jābūt arī izmaiņas arī valsts pārvaldē. Tieši tāpēc ir jādomā ne tikai par to, kā iekasēt nodokļus, bet svarīgi arī attīštīt nodokļu bāzi. Tomēr tas jau ekonomiskās politikas jautājums, - turpmākās attīstības jautājums”, - sacīja A. Ždans.
Viņš uzsvera, ka liela nozīme ir ne tikai nodokļu likmēm, bet arī tam, cik daudz naudas paliek biznesam pēc nodokļu apmaksas. Būtiski arī priekšrocības (atvieglojumi) uz apmaksāto nodokļu rēķina. „Jebkuram biznesam ir svarīgi, lai nodokļi būtu tik lieli, naudas būtu pietiekoši gan to apmaksai, gan biznesa attīstībai. Nav svarīgi kāda ir līkme kādam no nodokļiem. Skandināvijā nodokļi ir ļoti augsti, bet viņi tādēļ viņi nedzīvo slikti. Bet Centrālajā Afrikā nodokļu vispār nav, tomēr dzīve tur laba nav”, - uzsvera A. Ždans.
Kā jau iepriekš tika ziņots, Latvijā plāno veikt jaunu nodokļu reformu, tai skaitā arī ievest iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) diferencēto likmi – ienākumiem līdz 20 000 EUR gadā tiek plānota līkme 20%, 20 001 līdz 55 000 EUR – 23%. Līdz šim brīdim vēl netika panākta vienošanās par IIN gada algām virs 55 000 EUR. Finanšu ministrija piedāvāja pārveidot solidaritātes nodokli, pielietojot solidaritātes nodokļa principu iedzīvotāju ienākumu nodokļa aprēķināšanā. Tādā veidā lielo algu saņemējiem IIN sasniegs 33.5%. Pret šo principu iebilst darbadevēji, uzsverot, ka tādā gadījumā nodokļa slogs būs ļoti liels. Arī plāno paaustināt minimālo algu no 380 EUR līdz 430 EUR.
Forevers reģistrēts Rīgā 1996.gadā un tā pamatkapitāls ir 1,306 miljoni eiro. Forevera vienīgais īpašnieks ar 100% kapitāldaļu ir A. Ždans. Uzņēmumam ir ražotne Rīgā, kā arī filiāles Jēkabpilī un Saldū. Ražošanas jaudas ir vairāk nekā 30 000 kilogramu produkcijas dienā. Tās ir desas, cīsiņi, kūpinājumi, kā arī svaigas gaļas produkcija.
Lasiet vairāk: